Laktoz İntoleransı

Laktoz tüm süt ürünlerinde yer alan şekerin adıdır. Laktoz intoleransı ise bu şekere karşı olan hassasiyettir. Süt şekeri hassasiyeti olarak da adrandırılan laktoz intoleransında hassasiyeti olan kişiler süt ve süt ürünleri tükettiğinde vücutları tepki vermektedir.

Laktoz intoleransı olan kişilerde vücuda giren laktoz, ince bağırsaklarda emilemez ve sıvı-mineral dengesini olumsuz yönde etkiler. Böylece bağırsaklarda genişleme, ishal, gaz, şişkinlik, mide bulantısı ve mide ağrısı gibi belitiler ortaya çıkmaktadır.

Vücutta laktozları parçalamaya yaratan laktaz isimli enzimler yer almaktadır. Bu enzimlere sahip olmayanlar veya çok az sahip olanlarda laktoz intoleransı görülmektedir. Laktoz intoleransı olanlar süt ve süt ürünleri tükettikten yarım saat veya 2 saat sonra rahatsızlanmaya başlamaktadır. Aşırı hassasiyet olan kişilerde çok az laktoz olan gıdalar tüketildiğinde dahi vücut etkilenmektedir. Bunun yanında çölyak hastalığı ve yaşlılık da laktoz intoleransına neden olmaktadır.

Laktoz intoleransı, bağırsakları önemli derecede etkilemekte ve kişinin ciddi problemler yaşamasına neden olmaktadır. Laktoz intoleransına karşın süt ürünlerinin tüketilmesi, bağırsak işlevinin bozulmasına neden olacaktır.

Laktoz intoleransı doğuştan olabileceği gibi sonradan gelişebilen bir hastalıktır. Bu nedenle süt ve süt ürünleri tükettiğinizde belirtileri taşıyorsanız doktor randevusu oluşturmalısınız.Sonradan gelişen laktoz intoleransında randevu öncesi kullandığınız ilaçları yanınıza almanız ve doktorunuz ile paylaşmanız faydalı olacaktır.

Laktoz intoleransında tanı koymak için laktoz intoleransı testi, soluk testi ve biyopsi yapılmaktadır. Laktoz intoleransı testinde; açlık kan şekeri ölçüldükten sonra laktoz içeren bir sıvı içirilir ve kan şekeri ölçülür. Kan şekeri yükselirse laktoz intoleransının olmadığı anlamına gelmektedir. Soluk testinde; laktoz içeren sıvı tüketildikten sonra nefeste hidrojen miktarı ölçülmektedir. Biyopside ise bağırsaktan parça alınarak incelenmekte ve tanı konulmaktadır.

Laktoz intoleransında en etkili tedavi laktoz içermeyen bir besin tedavisidir. Tüketilen gıdalar arasından laktoz içeren tüm gıdaların çıkarılması semptomların gelişmesini engelleyecektir. Bunun yanında hafif hassasiyeti olanların süt ve sütrünlerini kontrollü şekilde tüketmesi önerilmektedir.

Laktoz intoleransı olanların laktoz içeren gıdaları dikkatli şekilde tüketmeleri ya da hiç tüketmemeleri gerekmektedir. Laktoz içeren süt, peynir, yoğurt, tereyağı, margarin, kaymak, krema ve çikolata yerine; protein ihtiyacını gidermek için somon balığı, soya sütü ya da pirinç sütü, portakal ve sebze tüketimine yönelmeleri gerekmektedir. Bunun yanında kalsiyum emilimini güçlendirmek için D vitamini almaları önem taşımaktadır. 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm.Dr.Mustafa AYDOĞDU
(İç Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Hikmet ŞENDAĞ
(İç Hastalıkları Uzmanı)

Dyt. Gülcan YILDIZ
(Beslenme Ve Diyet Uzmanı,Diyetisyen)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Beslenme ve Diyet Birimi

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!